català | español | english
Juan Julio Bonet Sugrañes

LÍNIES D'INVESTIGACIÓ DE JUAN JULIO BONET A L'IQS

Al 1961, al acabar els seus estudis de química a l’IQS, Juan Julio Bonet, inicia el seu doctorat a Eidgenössische Technische Hochschule de Zurich (ETH), gràcies a una beca de la fundació Juan March.

“Al 1961 el Laboratori de Química Orgànica de l’ETH era una màquina de fer química de qualitat. Disposava d’unes instal•lacions magnífiques, un instrumental modern, al que hi tenien accés els “doctorandos” i una perfecte organització per obtenir ràpidament tots els reactius necessaris i qualsevol aparell que fes falta. Si no era accessible comercialment, el taller de precisió del laboratori el fabricava a mida en un temps raonable. També hi havia diner per investigar, diner del govern federal i, sobre tot, de la indústria. Amb tot, això no era el més important. El més important, el que marcava el prestigi internacional de la institució, el que determinava a l’hora de desitjar ser admès a treballar entre aquelles reputades parets, eren els caps pensants que hi havia en front dels diferents equips d’investigació. (J-J Bonet Sugrañes, Viaje al Reino de Saturno. 2004, p. 20). La seva acceptació en l’ETH va suposar per a J.J. Bonet una gran alegria. En l’any en que va arribar a Zurich, el seu director de tesi, Oskar Jeger, estava estudiant la modificació de l’estructura dels esteriodes mitjançant l’energia de la llum ultraviolada; un mètode que resultava aleshores revolucionari, perquè la llum ultraviolada permetia trencar uns enllaços i crear-ne d’altres de manera extraordinàriament selectiva. Bonet es va incorporar al Departament de Química Orgànica de l’ETH i va dedicar el seu doctorat a les interaccions intramoleculars en esteroides. La seva tesi 'Solvotic Reactions in the Steroid Field', va acabar el 1965. Aquest mateix any, al acabar el doctorat, va tornar a l’Institut Químic de Sarrià. Es va incorporar com a professor de Productes Naturals i va fundar el Laboratori d’Esteroides, que havia de dirigir fins el 1986".

---

'Juan Julio Bonet Sugrañes y el laboratorio de Esteroides del Instituto Químico de Sarriá (IQS). 1965-1986'.

Màster en Història de la Ciencia d’Eva Sevigné Itoiz supervisat pel Dr. Agustí Nieto-Galán, Centre d'Estudis d'Història de les Ciències (CEHIC), Facultat de Ciències - Universitat Autònoma de Barcelona.

info@juanjuliobonet.org